Wat zijn speksteenkachels ?

speksteenkachelsSpeksteenkachels zijn houtkachels die gemaakt zijn uit speksteen.  Speksteen is een mineraal dat al zo’n 2 miljard jaren oud is.  De eerste mensen zagen in de speksteen een soort geschenk van de goden omwille van het zijdezachte oppervlak.  Kunstenaars werkten ook vaak met speksteen en men bouwde er zelfs huizen en paleizen mee.  Maar de echte kracht van speksteen is dat deze steen bijzonder vuurbestendig is en dat hij een heel hoge warmteopname heeft.  In Finland, waar de winters behoorlijk hevig kunnen zijn, gebruikt men daarom deze steen al meer dan een eeuw om kachels te bouwen die een behaaglijke warmte verspreiden.  De warmte die een speksteenkachel aflevert, is een bijzonder aangename warmte door de vrij constante temperatuur die met deze kachel kan bekomen worden.

Het grote voordeel van een speksteenkachel is het feit dat zo’n kachel een heel hoog rendement heeft. Een speksteenkachel is namelijk een warmteaccumulerende houtkachel. Dat houdt in dat na slechts 1 tot 4 uur branden  de speksteenkachel voldoende warmte heeft opgeslagen om de ruimte gedurende 12 tot 24 uur gelijkmatig te verwarmen. Dit is uiteraard afhankelijk van de grootte van de speksteenkachel, maar 2 uur branden voor 24 uur warmte is een goed gemiddelde.  Om die reden is er dus maar weinig inspanning nodig om een lang rendement te hebben.

Verder kan men ook stellen dat omwille van de horizontale stralingswarmte het klimaat in huis gezond blijft, en vooral voor mensen met ademhalingsproblemen.  Ook tegen het uitdrogen van de huid is de warmte die voortkomt uit een speksteenkachel ideaal.

De mogelijkheden met een speksteenkachel zijn omzeggens onbegrensd.  Men heeft deze kachels in alle mogelijke stijlen en in enorm veel formaten.

Speksteenkachels kan men zien als de verwarming van de toekomst.  Met olieprijzen die steeds stijgen, is het verwarmen met hout een zeer waardig alternatief.  Maar heel wat mensen vragen zich af of men een volledige woning kan verwarmen met hout.  Ook vraagt men zich af of dit wel veilig is en of verwarmen met hout niet zeer arbeidsintensief is.

Met een speksteenkachel kan men inderdaad een ganse woning verwarmen, al zal de woonkamer waar de kachel zich bevindt wel het beste verwarmd zijn.  Dit is echter ook de kamer die het meeste nood aan opwarming heeft.  Omwille van de accumulatie,  is het niet nodig om constant houtblokken in het vuur te gooien.  Dit zorgt ervoor dat dergelijke kachel niet arbeidsintensief is, en dat deze ook veilig is in het gebruik.