Een houtkachel: oubollig of niet?

houtkachelBij een houtkachel denken vele mensen aan gezelligheid. Wat is er knusser dan samen rond een natuurlijke warmtebron zitten? Zo’n knetterend vuur zorgt meteen voor een uitzonderlijke sfeer. Er zullen echter ook veel mensen zijn die denken dat een houtkachel te oubollig is om nog te installeren.

Niets is minder waar. Net zoals andere kachels en verwarmingssystemen zijn ook houtkachels gemoderniseerd. Dankzij allerlei hoogtechnologische ingrepen behalen houtkachels tegenwoordig een veel hoger rendement. Bovendien kunnen sommige houtkachels aangesloten worden op de centrale verwarming.

Hoewel een houtkachel misschien milieuonvriendelijk lijkt, is ook dat geen juist argument. Hout is immers een hernieuwbare brandstof, die bij verbranding geen CO2 toevoegt aan de atmosfeer. Hout is CO2-neutraal, dus eigenlijk draag je zelfs bij aan een beter milieu. Je bent tenslotte minder afhankelijk van andere fossiele brandstoffen, zoals aardgas.

Ook op het vlak van design zijn houtkachels er met rasse schreden op vooruit gegaan. Er bestaan heel wat verschillende moderne inbouwhaarden die naadloos kunnen aansluiten op een hedendaags interieur. Voor de nostalgische mensen onder ons bestaan er gelukkig ook nog heel wat klassieke modellen.

Hoewel heel wat vooroordelen over houtkachels onterecht zijn, bestaan er uiteraard ook enkele nadelen. Zo moet je over de juiste afvoersystemen beschikken en heb je voldoende plaats nodig om hout te stockeren.