De opmars van inbouwhaarden

inbouwhaardenInbouwhaarden worden steeds populairder. Dat is misschien verbazend, aangezien een houtkachel niet meteen de meest moderne verwarmingsmethode lijkt. Hoewel iedereen in de koude wintermaanden wel graag rond een knetterend haardvuur gaat zitten, moeten er toch nog andere redenen zijn?

Die zijn er. Ten eerste is het zo dat inbouwhaarden enorm geëvolueerd zijn in de laatste jaren. Moderne haarden leveren een pak meer rendement en door hedendaagse technologieën zorgen ze ook voor veel minder overlast. Rook- en geurhinder zijn verleden tijd, op voorwaarde dat je een modern exemplaar in huis haalt natuurlijk. Een inbouwhaard hoeft bovendien niet noodzakelijk hout te verbranden. Ook gas of kolen zijn een mogelijkheid.

Haarden verspreiden een specifieke soort warmte, die door veel mensen als bijzonder behaaglijk wordt ervaren. Natuurlijk is het zo dat het verwarmen van een volledige ruimte moeilijker is met een enkele warmtebron. Om dat te verhelpen, kunnen sommige inbouwhaarden ook aangesloten worden op het centrale verwarmingssysteem. Zo geniet je van de knusse warmte van vlammen en de egale warmte van CV.

Inbouwhaarden kunnen een bepalende invloed hebben op het design van een kamer. Van grote, statische haarden voor woonkamers tot kleinere, subtiele inbouwhaarden voor salons of zithoeken, de mogelijkheden zijn erg divers. Ook deze grote keuze aan designs is één van de troeven van inbouwhaarden geworden.