Bio haarden, veilige gezelligheid

Wat is een bio haard ?

bio haardBio haarden zijn haarden die werken met een brandstof die speciaal ontwikkeld werd voor deze haarden.  Meestal bestaat deze brandstof uit zuivere, sterk gefilterde bio alcohol.  Deze brandstof is uiteraard niet gemaakt om te consumeren; maar ze kan er wel voor zorgen dat men een prachtig vlammenspel kan bekomen.  Deze bio haarden zijn volkomen veilig in het gebruik.  Een avond lang een haard laten branden met bio brandstof (zoals bio ethanol bijvoorbeeld) heeft een invloed op de zuurstof in de kamer die te vergelijken is met het laten branden van twee kaarsen in diezelfde kamer.  Met andere woorden; op gebied van veiligheid is een bio haard zeker een goede keuze.

Waarom kiezen voor een bio haard ?

Het grootste voordeel van een bio haard, en meteen ook de voornaamste reden waarom heel wat mensen kiezen voor een bio haard; is het feit dat dergelijke haard geen afvoerkanaal nodig heeft.  Dit zorgt er meteen voor dat een bio haard een pak goedkoper is dan een gewone haard.  Omwille van de zuivere verbranding is er geen afvoerkanaal nodig (om twee kaarsen te laten branden in je woonruimte heb je ook geen schoorsteen nodig); en dat bespaart een massa kosten op het moment van de installatie.

Een bijkomend voordeel van een bio haard is dat deze zeer mobiel is.  Aangezien de haard geen afvoerkanaal nodig heeft, kan je deze zonder enig probleem verplaatsen van je woonkamer naar je keuken en van daar uit naar je terras tot in je slaapkamer toe.  Het enige wat je nodig hebt om een bio haard te installeren zijn twee of vier bevestigingspunten in de muur en bio vloeistof om de haard te laten branden.

Daar komt nog het voordeel bij dat bio haarden niet alleen sfeerhaarden zijn die zorgen voor een gezellig vlammenspel, maar deze haarden kunnen ook een ruimte behoorlijk verwarmen.  Naarmate de grootte van de bio haard kan je een ruimte zonder enig probleem verwarmen.  De meeste bio haarden kunnen afgeleverd worden met ofwel keien ofwel namaak houtblokken.  Voor elke vorm van afleveren geldt dat de haard vrij lange tijd proper blijft.  De houtblokken blijven de vorm en het uitzicht van houtblokken hebben, wie voor keien kiest merkt dat de keien mooi wit blijven.

Bio haard: modellen

Wie overweegt om een bio haard te installeren, heeft de keuze tussen ontelbare modellen.  Zowel in een woning waar klassiek overheerst als in een woning waar modern design de overhand heeft, is een geschikte bio haard ter beschikking.  De aankoop van een bio haard is doorgaans ook een heel pak kleiner dan de prijs die men betaalt voor een vast aangesloten haard; terwijl de bio haard ook behoorlijk wat warmte verspreidt.  Het enige nadeel dat aan een bio haard verbonden is, is het feit dat de brandstof (momenteel) nog vrij duur is in vergelijking met andere branstoffen.