Het hoge rendement van HR-ketels

Heeft u het woord ‘hoogrendementsketel’ al vaak horen vallen, maar weet niet precies wat HR-ketels nu eigenlijk zo apart maakt? We doen het voor u uit de doeken. Een HR-ketel is verwarmingsketel die draait op aardgas en die in tegenstelling tot ‘klassieke’ ketels een hoger rendement bereikt.

De werking van HR-ketels is relatief eenvoudig. Bij klassieke verwarmingsketels ontstaan er rookgassen of waterdampen door de verbranding. Deze gassen worden niet gerecupereerd, maar worden wel via een schoorsteen naar buiten geëxporteerd. In principe is dit dus verloren energie of warmte. Dit systeem wordt echter steeds vaker vervangen: de waterdamp die door de verbranding ontstaat, wordt in een HR-ketel gebruikt voor de verwarming van water en lucht van de centrale verwarming. De energie wordt dus gerecupereerd, waardoor de ketel een hoger rendement haalt en minder verbruikt.

HR-ketels zijn een stuk zuiniger dan gewone ketels. De verhouding tussen HR-ketels en een verlaagd gebruik werd al meermaals aangetoond. U kunt dus een flinke soms besparen op uw energiefactuur en bovendien doet u er ook Moeder Natuur een plezier mee. Het belang van ecologische energiesystemen neemt steeds sneller toe, dus we kunnen verwachten dat HR-ketels binnenkort de norm zullen zijn voor het verwarmen van woningen.