Convector verwarming: wat is het verschil?

Als verwarmingselement kennen de meeste mensen de radiator wel, maar er bestaat ook zoiets als convector verwarming. Weet u wat het verschil nu eigenlijk is? Het is relatief eenvoudig. Bij een radiator stroomt er warm water door buizen die warmtestraling afgeven. Bij convector verwarming gebeurt in principe hetzelfde, maar in dit geval loopt het water door een dun buisje, omringd door een warmtewisselaar van lamellen. Bij een radiator is de warmte rechtstreeks afkomstig van de afgeven warmtestraling, terwijl convector verwarming eerder de lucht in de ruimte opwarmt.

Radiatoren hebben een grotere waterinhoud dan convectoren. Bovendien is het zo dat de stralingswarmte van radiatoren als aangenamer wordt ervaren. Convector verwarming heeft dan weer het voordeel dat het erg snel en gelijkmatig kan opwarmen. De warmte wordt ook gelijkmatiger verdeeld. Door de snelle werking is convector verwarming ook iets zuiniger en daardoor ook wat milieuvriendelijker. Daarnaast bieden convector verwarmingssystemen vaak meer mogelijkheden wat ontwerp betreft. Convectoren zijn immers een stuk compacter dan radiatoren, door hun beperkte waterinhoud.

Wie twijfelt tussen radiatoren en convectoren, moet dus eigenlijk kiezen tussen de creatieve mogelijkheden van convector verwarming of de “aangenamere” warmte van radiatoren. Al moet ook die aangename warmte enigszins genuanceerd worden. Een radiator is immers afhankelijk van afstand: dicht bij de radiator is het warm, en hoe verder men er van af staat, hoe kouder het wordt. Bij convector verwarming is dit niet het geval.